Жоден похід не обходиться, мабуть, без гарного туристичного ножа. Сфера його застосування настільки широка, що більша ймовірність забути вдома посуд або сухе пальне, ніж цей предмет.
Все це – далеко не повний список – насправді щодо цього все залежить від Вашої фантазії та обставин.
У творах американського кінематографа ми звикли бачити всіляких героїв, які запросто орудують ножами, які більше скидаються щодо габаритів на таку зменшену версію мачете. Насправді ж у поході від таких приладів особливо багато штибу не буде. Якщо з заточуванням і зрізанням гілок такі туристичні ножі справляються, то швидко і якісно почистити рибу ними вийде тільки за наявності вправності і, як мінімум великого досвіду в цій справі. До того ж, щодо носіння та експлуатації великих ножів в Україні передбачено певну категорію законів, тож, приступаючи до вибору, обов'язково ознайомтеся з чинними положеннями з цього питання.
Другий параметр, який обов'язково слід звертати увагу, роблячи вибір, це конструкція туристичного ножа – може бути складним чи повноформатним. З одного боку, перші вважаються зручнішими для носіння, оскільки займають менше місця та не вимагають наявності піхов. До того ж, у таких моделях часто передбачено наявність інших предметів – штопора, пляшки і т.д., що можна назвати вельми практичним доповненням. З іншого боку, рукоятка та лезо в даному випадку є окремими частинами конструкції, а тому міцність та довговічність таких моделей значно нижчі.
Оптимальною довжиною леза для походів прийнято вважати 4-6 дюймів (10 – 15 см) – вона дозволяє з приблизно однаковою зручністю виконувати як грубу, так і тонку роботу, проте серед любителів активного відпочинку чимало шанувальників варіантів із більш короткою ріжучою частиною (Від 7 до 9 см). Так що в цьому відношенні все залежатиме від Ваших уподобань, спорядження, взятого з собою та цілей, перед Вами поставлених.
Що ж стосується товщини, негласним правилом щодо цього вважається «чим більше, тим краще», оскільки це буде прямим свідченням міцності та надійності. Проте, вибираючи модель, співвідносите довжину, товщину та саму конструкцію.
По суті це продовження леза, розташоване всередині рукоятки. Хвостовик може бути частково прихованим (вставленим). У таких моделях рукоятка часто порожниста і може містити набір додаткових пристроїв, що виробники позиціонують як перевагу. Звичайно, на перший погляд це здається зручним, проте насправді такі моделі найчастіше відрізняються меншою міцністю, а при втраті ножа Ви втрачаєте весь набір для виживання (якщо такий, звичайно, є). Що не дуже практично.
Якщо Ви звикли робити ставку на міцність і надійність, краще купити туристичний ніж, хвостовик якого проходить по всій рукояті.
Найпоширенішими у цьому відношенні варіантами вважаються два типи лез: «фінка» (вигнуте лезо) та списоподібна форма. Відмінною рисою першого варіанта можна назвати увігнутий тонкий кінчик, що робить туристичні ножі такого типу дуже зручними для копання або, наприклад, щипання.
Списоподібна форма вважається однією з класичних. Особливо це стосується складаних ножів. Лезо такого типу вважається міцнішим і довговічнішим, не кажучи вже про широту сфери застосування.
Так само одними з найуніверсальніших вважаються клинки з прямим обухом – вони однаково добре підходять як для різання, так і для прямих ударів, що робить варіант популярним серед мисливців. Те саме, в принципі, можна сказати і про мечі зі зниженим обухом.
Якщо Ви впевнені в тому, що під час походу Вам доведеться користуватися клинком тільки для різання, слід звернути увагу на варіанти із завищеним обухом, оскільки їхня специфічна форма значно полегшує цей процес.
Клинки типу скрамасакс найкраще підходять для скоблення, хоча і щодо різання він теж дуже непоганий.
У цьому плані визначальним параметром виступає шкала Роквелла. Лезами високої твердості вважаються моделі з показником від 60 до 65 HRC. Туристичні ножі, що мають такі характеристики, найкраще підходять для різання, оскільки довше залишаються гострими, проте не підходять для ударів через крихкість.
Середня твердість за цією шкалою визначається показниками від 58 до 60 HRC. Такі моделі можна назвати оптимальними для походу, оскільки вони дозволяють ширший спектр робіт.
Лезам низької твердості (від 52 до 58 HRC) характерна найменша крихкість, однак, поряд з цією очевидною гідністю є і досить істотний недолік: гостра кромка таких лез затуплюється найшвидше. Тим не менш, купити туристичний ніж з таким лезом варто в тому випадку, якщо цей пристрій Вам необхідний виключно для рубки.
Ця частина може виконуватися з різних матеріалів. Це може бути пластик, ріг, гума, дерево, кістка або навіть шкіра. Від матеріалу рукоятки, як нескладно здогадатися, залежить не тільки вартість туристичного ножа, та й зручність його використання. Гумові, дерев'яні та шкіряні ручки можуть похвалитися якісним зчепленням з рукою навіть в умовах підвищеної вологості. Пластикові моделі, як і гумові, відрізняються високою міцністю і не бояться води, на відміну від шкіряних і деревних варіантів. Проте останні, як правило, естетичніші.
Вибираючи модель, зверніть увагу на будову самої рукоятки – невеликий виступ у нижній частині з боку леза вбереже Ваші пальці від порізів, оскільки ймовірність зісковзування руки за наявності упору зводиться до мінімуму. На сучасному ринку Києва представлені моделі, що мають двосторонній захист, проте варіантів захоплень при їх використанні значно менше.
У найзагальнішому вигляді всі леза можна розділити на леза з вуглецевої та нержавіючої сталі. Останні відрізняються більшою стійкістю щодо корозії, але при цьому трохи більшою крихкістю. Крім того, ріжуча кромка досить складно заточується.
Вуглецева сталь точиться значно простіше, довше зберігає гостроту і відрізняється більшою жорсткістю. Тим не менш, є і суттєвий мінус – без належного догляду лезо досить швидко починає іржавіти та псуватися.Зручний та швидкий спосіб доставки в міста України: Харків, Київ, Дніпропетровськ, Вінниця, Дніпропетровськ, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, Чернівці. Надсилання доставляється на склад «Нової Пошти» або «Міст Експрес» у Вашому місті.